fredag 25 februari 2011

Crearome o Naturkosmetikkompaniet på facebook


Nu kan Du gilla Crearome och Naturkosmetikkompaniet på facebook!

Ha en skön fredagkväll.

måndag 21 februari 2011

Tro det eller ej men vips så är vi där... i Dalby Hage igen




Snart är det dax igen att möta grönskan, jag rekommenderar varmt ett besök i Dalby Hages naturreservat... Lättilgängligt men ändå ett stycke så genuin och inspirerande natur ...


Lemongrasstvålen från Ask o Embla




Kanske använde Du den på Ängsbacka i somras och kommer ihåg Ängsbackakänslan så fort Du åter känner doften av denna flytande tvål!!! Den fanns överallt på Ängsbacka och är rätt året om! 250 ml ekologisk tvål till kanonpris!

söndag 20 februari 2011

Gör som Clara på Husmorsskolan på P1

Ge bort en fin upplevelse med omtanke till någon Du tycker om istället för prylar som vi oftast har för många av! Clara Lidström stryker lakanen till ett speciellt tillfälle som partnerns födelsedag, alla hjärtans dag eller en bröllopsdag... Strykta lakan blir mysigt mjuka och Clara piffar till det hela genom att spraya med rosenvatten eller apelsinblomsvatten på lakanet när hon stryker dem. Det som är bra med äkta rosenvatten är att man även kan användadet som ansiktsvatten, ansiktsspray, roomspray och faktiskt också i matlagning. Rosenvatten ingår ofta i gamla recept. Observera att allt rosenvatten som saluförs inte är äkta. Clara tipsar även om lavendeldoft till lakanden eftersom den är rogivande och hon menar att Du ska köpa eterisk lavendelolja och blanda ut några droppar i lite alkohol och sedan tillsätta den doftsatta alkoholen i vattnet i sprayflaskan som du sprayar lakanet med då du stryker. Underbara Clara tipsar även om upplevelser som en skön massage med egenhändigt tillverkad massageolja med gran- och tallskott i. Hon lägger skotten i olivolja och värmer oljan lite genom att lägga det på ett element någon dag. Sedan kan du ge din älskade en njutbar massage med doft av gran och tall som värmer kroppen. Clara gör också ett hjärta av en stålgalge som hon klär med björkris och rosenknoppar. Kroken hänger hon upp hjärtat i.

Äkta rosenvatten, apelsinblomsvatten, lavendelolja, olivolja och andra eteriska oljor att använda för doftsättning av ditt strykvatten hittar du på www.crearome.se

tisdag 15 februari 2011

Kurs Parfymer 15 maj 2011 - en värld av dofter!


Introduktion till parfymer och doftblandningar med naturliga råvaror. Finn går igenom grunderna och de viktigaste traditionerna för parfymtillverkning. Kursens praktiska del innebär att tillverka egna parfymer. Förutom föreläsning, även grupparbeten och praktisk tillämpning. Du får med dig dina egentillverkade parfymer hem. Kurslitteratur, fika och lunch ingår. Kursledare Finn Lendelund. Kursen hålls i våra lokaler i Gamleby och kostar 1950:-
Du kan kombinera denna kurs med örtkursen som hålls dagen innan, 14 maj. Anmälan till lotta.karlsson@naturkosmetikkompaniet.se eller 0493-539999

Kurs - Örter i hud- och hårvård 14 maj 2011

Kursledare Finn Lendelund
En genomgång av ämnen i örter och deras effekt på hud och hår. De vanligaste örterna och deras användning vid hudproblem, deras innehållsämnen och på vilket sätt de bäst extraheras och används i olika produkter. Vi exprimenterar med olika sorters örtextraktioner - med färska respektive torkade växter i olika sk lösningsmedel som vatten, sprit, olja och glycerin. Vi tillverkar även egna örtextrakter som du får med dig hem. Kurslitteratur, lunch och fika ingår. Pris 1950:- Kursen hålls i Gamleby i våra lokaler där. Anmälan till lotta.karlsson@naturkosmetikkompaniet.se eller 0493-53999.

söndag 13 februari 2011

Recept från Trädgårdsapoteket från säsongen sista avsnitt

Pollen Te
Våren närmar sig och med den även all pollen som ställer till det för alltfler...
Enligt James Wong i Trädgårdsapoteket kan intag av detta te minska besvären! Man ska, enligt James, gärna börja dricka det innan pollentiden infinner sig för att på så vis maximera effekten. Detta te kan göras på färska eller torkade brännässlor.
Tag 1 dl färska finhackade brännässlor eller 2-3 msk torkade. Blanda detta med 2 tsk torkade kamomillblommor och häll 1 liter kokande vatten över örterna. Låt teet dra i 5-10 min. Sila teet och smaksätt det med honung. Drick 3 stora koppar om dagen. Teet kan sparas i kylen till en dags förbrukning.

Tångpeeling
i carragenalgen finns finns det gott om hudvänliga slemämnen och den finns att köpa i torkad form. Ta 3 msk torkad carragenalg och koka det i 1 1/2 liter vatten i 40 min. Därefter kyler du av gelen lite och mixar den med en stavmixer. Är den för tunn, låt den småkoka tills den blir tjockare. Tillsätt därfeter 3 msk fint havsalt och 3 msk fin sand. ( eller alternativt något annat som peelar bra som aprikoskärnmjöl eller pimpsten). Doftsätt gelen med 15 dr rosmarinolja. Om du vill att gelen ska hålla en längre tid i kylskåp rekommenderar vi att du konserverar den med penoxyglycerin, ca 10 dr per 100 ml gel. Denna tångpeeling använder du på kroppen och benen ca en gång i veckan. Ej i ansiktet!

Styrkande i influensatider - Fläderbär
Detta kan endast göras på hösten för att sedan sparas och användas vid behov.
400 gr mogna fläderbär, 2 äpplen skurna i bitar, 2-3 msk torkade eucalyptusblad, saften från 1 lime, 2 hackade chilifrukter, 400 ml vatten.
Alltsammans kokas i ca 15-25 min. tills det har tjocknat något på grund av det naturliga pektinet som kommer från äpplena. Sila bort massan och häll den tunna såsen i en kastrull. Tillsätt 500 gr socker och låt blandningen sjuda i ca 30 min. tills den fått syltkonsistens. Häll upp på väl rengjorda, små burkar som skållats med kokande vatten.

Om du inte kan vänta till hösten så använder du följande recept:
500 ml outspädd fläderbärssaft, 2-3 äpplen, 2-3 msk torkade eucalyptusblad, 1 lime, 2 hackade chilifrukter.
Koka alltsammans i 15-20 min. Sila och kontrollera konsistensen genom att hälla upp lite i en kopp. Om det inte blir tjockt nog så tillsätter du lite socker och kokar upp blandningen igen. Blir den ändå inte tjock nog tillsätter du lite pektin.

Torkade eucalyptusblad, kamomillblommor, torkade brännäsllor, rosmarinolja, aprikoskärnmjöl, carragenalg, penoxyglycerin, pimpsten och havsalt kan du köpa från http://www.crearome.se/. Vi håller även på att försöka köpa in torkade fläderbär.

lördag 12 februari 2011

Fler recept från Trädgårdsapoteket

Vitpilssirap - Willowbark sirup till sorbet
50 gr torkad vitpilsbark kokas i en liter vatten i ca 10 min. Sila bort barken och koka vitpilsvattnet tills det är ca 600 ml vitpilsvatten kvar. Tillsätt 300 gr socker och saften från 3 st lime inklusive skal samt 2 msk apelsinblomsvatten. Låt svalna och sila bort limeskalen. Häll sirapen i en plastbox och frys ner den. Tag sedan 2-3 msk av denna sorbet per gång och ge den ej till barn och överdosera inte.

Trollhasselgel - sammandragande (Hamamelisgel)
Minskar rodnad efter rakning (ansikte, ben och under armarna)50 gr torkade hamamelisblad, 3-4 st lagerblad, några blad av doftpelargonia, 450 ml vit rom eller vodka. Blanda allthop i en burk och låt stå i 3-4 veckor. Skaka om blandningen varannan dag. Sila sprittinkturen. Ta 200 ml sprittinktur och blanda med 100 ml hamamelisvatten (trollhasselvatten) eller kokt vatten. Värm upp till 50 grader och vispa i 3 ml xantangum med en stavmixer. Kyl av gelen och häll den på flaskor.

Inhalera Eucalyptus
Eucalyptus är en fantastisk växt med sitt rika innehåll av eterisk olja. Tyvärr kan vi ej få tag i färska eucalyptusblad här i Sverige även om de kanske borde kunna odlas i skåne! Vi får kanske prova när vi fått växthus! Enklaste sättet att inhalera eucalyptus är att hälla kokande vatten i ett fat och tillsätta 1-3 droppar eucalyptus till det ångande vattnet. Ta en handduk över huvudet och inhalera ångorna från eucalyptusvattnet. Ett mer kontrollerat sätt att att använda speciella inhalatorer som finns att köpa hos Naturkosmetikkompaniet http://www.crearome.se/

Enkel Eucalyptussalva
25 gr torkade eucalyptusblad, 20 gr färsk riven ingefära, 1 tsk krossad svartpeppar, 200 gr kokos (istället för petrokemisk vaselin som James använde sig av)

Smält kokos i vattenbad tillsammans med örterna och kryddorna och låt oljan bli ca 60-70 grader varm. Håll konstant värme i ca 1-2 timmar. Sila därefter bort örterna. Låt blandningen svalna till ca 40 grader och tillsätt då 20 droppar pepparmyntsolja och 20 droppar eucalyptusolja, båda 100 % rena eteriska oljor. Häll upp salvan i burkar!

Termometer, bägare, eteriska oljor, ekologisk kokos och eucalyptusblad kan du köpa från Naturkosmetikkompaniet.

Johannesörtblomolja - gör den själv!

Du kan bara göra denna olja på sommaren med nyplockade, färska johannesörtsblommor. Ta den helst innan de har öppnat sig helt. Plocka de gula blommorna och lägg dem direkt i en burk. När burken är helt full häller du på en hållbar vegetabilisk olja, t ex solros omega 9 olja eller mandelolja, olivolja, aprikoskärnolja. En vanlig solrosolja kan Du inte använda, den härsknar. Låt burken stå i solen t ex i ett fönster i 3-4 veckor och se till att blommorna hela tiden är helt täckta av olja. Sila sedan bort blommorna! Denna olja som blir röd till färgen, kan nu användas på huden som den är eller göras om till en salva. Du kan också köpa färdig Johannesörtsolja från www.crearome.se om Du inte kan vänta till sommaren! De olika oljorna som Du lägger blommorna i kan Du också köpa därifrån.
Johannesörtsalva:
80 ml johannesörtsolja och 20 gr bivax. Smält detta tillsammans i ett vattenbad och när det är helt flytande tar du blandningen ur vattenbadet och rör den tills den är ca 50 grader varm, sedan häller du upp den i en burk. Du kan också hälla upp den direkt då den är flytande, det beror lite på hur petig Du är med salvans utseende.

tisdag 8 februari 2011

Ny butiksträff i Malmö 28 feb 18:00!

Eftersom intresset var så stort förra gången och väldigt många inte hade möjlighet att komma just den kvällen gör vi om det hela måndagen den 28 feb. igen. Hör av er till anna.hakansson@naturkosmetikkompaniet.se om du har butik och är intresserad av att delta denna kväll. Vi bjuder på många fina erbjudanden. Finn reder ut begreppen kring märkning av kosmetik och pratar om vegetabiliska och eteriska oljor. Ann-Sofie pratar lite om Santes make up och sminkar en av er och vi berättar om våra bästsäljare. Vegetarisk buffè och välfyllda goodiebags utlovas också! Man får också smaka på olika vegetabiliska oljor inklusive den omtalade kokosen!

Smoothies ett snabbt sätt att få i sig nyttigheter

Smoothie är svaret på hur man snabbt och enkelt får i sig en mängd nyttigheter som inte alltid smakar gott. Det kan vara allt ifrån mineralrika, gröna växter, algprodukter, c-vitaminrika gojibär,nypon till stimulerande och inflammationshämmande kryddor som ingefära och gurkmeja. (Ingefära är också bra att äta när man ska åka långt och är rädd för att bli åksjuk). Vidare kan man på detta smidiga sätt få i sig även naturliga fetter och oljor, omega 3 fettsyror, samt rena rama koncentrationskicken från guarana-pulver! Använd bär och frukt som smaksättare, men glöm inte dess olika funktioner, blåbär kan t ex vara bra för dina ögon osv. Använd alltså bär, banan, frön, nötter, fil, youghurt som bas att blanda alla övriga nyttigheter med.
En mixer är ett måste för att kunna göra smoothies och börja alltid att mixa det som är svårast, t ex daddlar, russin, fikon osv. Nedan följer ett antal recept!
Crearome har ett stort sortiment av örter, bl a nässelpulver, gurkemeja, ingefärspulver, spirulina, luzernörtspulver, lakritspulver, guaranapulver samt många värdefulla vegetabiliska oljor som perillaolja, hampfröolja, naturlig kokos (virgin) mm. De flesta är av ekologisk kvalitet.

Vegan Joy
En smoothie även för veganer...
Halv banan, 3 msk blåbär, 2-3 st dadlar, 1 dl sesamfrön vita, 1 msk natur kokos, 1 nypa ingefärspulver.
Börja med att mixa sesamfröna lite hastigt och tillsätt lite vatten i taget tills de är helt mixade till en tunn gröt. Tillsätt då dadlarna och och blåbären som också mixas helt släta. Tillsätt därefter resterande ingredienser och mixa allt till en slät konsistens.

Piggelin
2 dl naturell youghurt, 1 banan, 3 msk hallon, 3-4 dadlar utan kärnor, 1 tsk nässlepulver, 1 tsk hampfröolja, 1 tsk luzernpulver, 1/3 tsk lakritspulver, 1 tsk spirulina.
Mixa dadlar och hallon med lite vatten till en purè. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en slät smoothie!

C-vitaminkick med Gojibär
3 dl naturell youghurt, 3 msk gojibär, 3-4 dadlar utan kärnor, 1/2 tsk nässlepulver, 1/2 tsk luzernpulver, 1 tsk nyponpulver, 1/2 tsk spirulinapulver.
Vispa dadlar och goljibär med lite vatten till en slät purè. Tillsätt därefter resterande ingedienser och mixa till en slät smoothie. Om du är vegan byter du ut youghurten mot en stor banan.

Blueberry Boost - en energikick
2-3 dl Naturell youghurt, 3 msk blåbär, 1 msk natur kokos, 3-4 st dadlar, 1/2 ml ingefärspulver, 1 tsk guarana pulver, 1/2 tsk spirulinapulver.
Mixa dadlarna i lite vatten till en slät purè. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en blålila, slät smoothie!

Grön Kick
Påminner nästan om en dressing!
3 dl naturell youghurt, 1 tsk hampfröolja, 2-3 kvistar persilja, 1/2 tsk nässlepulver, 1/2 tsk luzernpulver, lite örtsalt, 1/2 tsk spirulinapulver. Mixa ihop alla ingredienser!

Oljebalans
3 dl fil eller naturell youghurt, 3 msk blåbär, 2 msk natur kokos, 1 msk perillaolja, 1 dl mandelpulver, 1 msk honung. Alla ingredienser mixas till en slät smoothie. Om du är vegan använd en banan istället för fil/youghurt.

måndag 7 februari 2011

Palmolja i fokus - ekologisk kontra konventionell

Palmolja är världens största olje-fettkälla! Totalt produceras det över 130 miljoner ton olja/fett om året och av denna mängd är över 43 miljoner ton palmolja. All palmolja som produceras är icke-genmanipulerad men kan enbart produceras i tropiska länder som Malaysia, Indonesien, Colombia m fl. Palmfettsförbrukningen växer eftersom palmolja används mer och mer istället för härdade oljor. Den största delen av palmoljan används i matindustrin till tillverkning av margarin, emulgeringsmedel eller som ren palmolja som i sin tur används i bröd, kakor, chokladproduktion, färdig mat osv. Där får palmoljan nya namn i innehållsdeklarationen, namn som t ex vegetabilisk olja, mono- och diglycerider osv. Kemiskt/tekniskt används palmoljan mer och mer som energikälla från förnyelsebar källa (diesel, bensin), men också som råmaterial för utveckling av tvättaktiva ämnen, tvålar, emulgatorer, fettalkoholer mm som i sin tur används i tvättmedel, hårschampo, diskmedel, cremer mm. Under även denna tillverkning får palmoljan nya namn.
Palmodlingen påverkar på många ställen regnskogen negativt, då regnskog skövlas för att ge plats åt palmplanteringar. Hur ändrar man på detta och påverkar utvecklingen mot en bättre inriktning? Att bojkotta palm är en väg men nästintill omöjligt då palmfett ingår i så mycket som vi konsumerar dagligen utan att vi ens vet om det. En annan väg att gå är att medvetet välja palmfett från ekologiska odlingar som tillverkats enligt WWF:s och RSPO:s normer. (RSPO = Roundtable on Sustainable Palm Oil). De arbetar för att öka och sprida odling och användning av hållbara palmprodukter genom standardkriterier och kontroll. Själklart ska det också vara ekologisk odling av palmoljan. Läs mer på http://www.greenpalm.org/
Ekologisk och RSPO-kontrollerad palmolja hittar du hos Crearome.