onsdag 2 december 2009

Trädgårdsapoteket James Wong

För alla er som sett eller kommer att se Trädgårdsapoteket på SVT och undrar hur ni ska kunna göra alla hans naturprodukter utan recept, vi har fixat recepten och råvarorna kan ni också införskaffa enkelt via http://www.crearome.se/.
Antingen gör ni som etnobotanikern James Wong, fixar egna extrakt med vodka eller så använder ni färdiga extrakt som glycerolextrakt eller eteriska oljor istället.

Åderbråcksgelen är enkel!
Recept 100 ml=1dl:
10 ml Hästkastanj-glycerolextrakt
89 ml vatten (gärna kokt och avsvalnat)
1 gram xantangum
lavendelolja 15 droppar

Häll vattnet i en skål och mixa ner xantangummet så det blir en härlig gel. Tillsätt hästkastanjetrakt och lavendeloljan. Häll upp din gel på flaska, t ex en snygg blå med pump. Tänk på att gelen inte håller hur länge som helst då den ej är konserverad. Smörj det drabbade området två gånger om dagen. Efter två veckor ska du enligt James Wong kunna SE och KÄNNA resultat. Hästkastanj har använts mot sådanan här problem historiskt och används än idag i t ex Weledas produkter.

Pine Deo Spray / Tall Deo
1/2 msk tallkåda
250 ml vodka (eller bara så mycket att det täcker örterna och skalen)
yttersta skalet av 2 citroner,
(eller ca 10 droppar eterisk olja av citron)
yttersta skalet av 2 apelsiner,
(eller ca 10 droppar eterisk olja av apelsin)
10 st finhackade lagerblad,
(eller 3-4 droppar eterisk olja av lagerblad)
3 msk färska tallbarr, finhackade,
(eller 3 droppar eterisk olja av tall)
3 msk färska finhackade timjanblad
(eller 2 droppar eterisk olja av Timjan linalool)
2 msk glycerine (Crearome säljer bara VEGETABILISK glycerol)
100 ml apelsinblomsvatten (ett fantastiskt vatten med underbar apelsinblomsdoft)

(Min egen notering är att man bör observera att det är en hög halt av alkohol i denna deospray så om man är känslig mot alkohol på huden är det bättre att bara använda de eteriska oljorna, och kådan i apelsinblomsvatten och hälla det på en sprayflaska. Kådan måste dock röras ut i lite, lite alkohol först eller eventuellt i alla de eteriska oljorna innan apelsinvattnet tillsätts) Lycka till! En frisk deospray att ge bort till eventuellt den man eller son man unnar en naturlig julklapp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar