lördag 21 april 2012

Rosenvatten - älskad och rosad i mat, desserter och på huden!

I MAT
Ska man använda rosenvatten i matlagning ska man absolut använda äkta, genuint rosenvatten, också kallat rosenhydrolat! INTE alla de billiga varianter man kan hitta i matbutiker som oftast är vatten med syntetiska aromer i. Det finns mängder med läckra recept att hitta på olika bloggar och receptsidor! Niklas mat skriver t ex att "rosenvatten är romantik på flaska"! (Han skriver även om apelsinblomsvatten.
Här kommer ett axplock av länkar till mysiga recept:
Marängtårta
Niklas mat - bland annat Lisas kanelglass mm
Matklubben - mängder med recept innehållandes rosenvatten!

Så här skriver Niklas mat från svt om rosenvatten:


"Rosenvatten
Rosenvatten är romantik på flaska. Det passar lika bra att använda i badvattnet som i maten. Smaksättningen är många tusen år gammal och användes flitigt i Sverige under senmedeltiden och fram till 1700-talet då matlagningen blev stramare och smakerna renare.
Överdosering är en dödssynd! Smaka dig försiktigt fram. En tesked eller två räcker oftast gott och väl till två personer.
Blanda med sockerlag och marinera sommarens frukter i blandningen.
Underbart att droppa i jordgubbssaft eller citrondricka. Några droppar i mandelmassan för semlorna ger en medeltida smaksensation."


                 Godbitar; Citrusmarmelad med rosenvatten - Sofieros Slottsresturang

24 kuber
1. Pressa citrusfrukterna eller om du vill arbeta lite mer: skala dem med kniv och filea ur fruktköttet och mixa det.
2. Blanda ut pektinet i juicen och häll det tillsammans med socker och glykos i en tjockbottnad kastrull. Blanda ­ordentligt och koka upp till 110 grader. Rör om då och då så att det inte bränner vid.
3. Häll i rosenvattnet på slutet och häll upp marmeladen i en 10x15 cm stor form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar. Skär i fyrkanter som vänds i strösocker. Förvara torrt.
Recept Alice Brax    


TILL HUDEN

Rosenvatten har många användningsområden inom hudvård! Ett naturligt rosendoftande vatten, som framställs genom destillering av rosenblad vid tillverkning av äkta rosenolja, är aldrig fel! Det är viktigt att kontrollera innehållsförteckningen om man vill åt ett äkta rosenvatten! 
Använd det som ansiktsspary eller ansiktsvatten, i cremer, lotioner, i badet, osv. Vill man hålla huden ung är det viktigt med fukt! Sitter du framför datorn mycket eller i kontorsmiljö, ha alltid en sprayflaska med rosenvatten till hands och spraya ansiktet många gånger om dagen! 


Rosenvatten köper du enkelt från www.crearome.se eller från www.kosmetikkompaniet.se, 100 ml, 500 ml eller 1 liter! 100 ml kostar endast 77:- Tips: Crearome släpper tre nya hydrolat inom kort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar