tisdag 3 april 2012

"Örter - naturens eget apotek"

En dansk programserie sänds nu i repris på svt2 och tar upp olika huskurer och örter att använda till olika krämpor, problem, för skönhet hälsa osv. Första programmet handlade om kamomill och nu senast var det pepparmynta som synades i sömmarna. 
Rikke Goerlich berättar om örternas kulturhistoria, ger praktiska råd om odling och användningsområden. 
Lars Porskjær Christensen, professor och forskningsledare vid Danmarks Jordbrugsforskning uttalar sig om pepparmynta och pratar om en möjlig antidiabetisk effekt. Han förklarar också att genomströmningen av kalcium i muskelcellerna ökar, vilket ger en avslappnande effekt, när man smörjer pepparmyntsoljeprodukter på huden. Han menar att den kylande effekten av mentholen i myntan också blir smärtstillande eftersom receptorerna då reagerar annorlunda. Här nämner han både förlossningssmärta och öronvärk. Han hävdar att myntan har en bakteriedödande effekt och att den även lämpar sig bra för ömma muskler! Huruvida den även fyller en funktion i kärlekslivet, låter han däremot var och en själv utröna! 


Följande tips får man också i programmet:


TE - Låt pepparmyntsbladen sjuda under lock i en kvart. Locket är viktigt så att de flyktiga eteriska oljorna stannar kvar. I Arabiska länder där man t ex äter mycket bönor och linser, dricker man pepparmyntste bland annat för att hjälpa magen med matsmältningen!  Man nämner även åksjuka och illamående! 
Har man inte färsk mynta till hands går det bra att droppa några droppar eterisk olja av ren pepparmynta i honung, röra runt och sedan tillsätta hett vatten! Även en bra kur vid halsont som kan spetsas med en droppe eterisk ingefära och citron!


LINIMENT - Droppa eterisk pepparmynta i en creme eller i en olja/lotion. Oljan skulle kunna vara sesamolja, solrosolja omega 9, aprikoskärnolja eller mandelolja. Programledaren Rikke visade hur hon droppar pepparmyntsolja i en egentillverkad creme, och pratar om dess antibakteriella effekt. 

Rena eteriska oljor finns det flera hundra av. De flesta destilleras fram från blommor, örter och blad. Citrusdofterna tas fram genom kallressning av skalen. Här får man lätt fram stora mängder eterisk olja, och därför är dessa oljor billigare! En del eteriska oljor säljer Crearome i sådana här present- askar men allihop går att köpa en och en i olika storlekar! Pepparmynta och eukalytus säljs det mer av i förkylningstider. Pepparmynta kan även användas till smaksättning av konfekt, praliner, desserter mm. De droppar som polkagrisbagaren droppar i sockersmeten är ren pepparmyntsolja!

Det finns också färdiga blandningar av olika eteriska oljor som kallas för aromablandningar! Detta ger en annan dimension till upplevelsen eftersom man på så vis kan få fram andra egenskaper och dofter! Exempel på blandningar är: Detox, Ayurveda vata, pitta eller kapha, Cool & clean, Citrus frisk, Apelsinlunden, Barnstund, Harmoni, John blund, Julmys, Koncentration, Lugn & ro, Meditation, Maharadja, Mys pys, Paradiso, Qvinna, Solsken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar