fredag 21 januari 2011

Recept ur Trädgårdsapoteket med James Wong!

För er som sett Trädgårdsapoteket och blivit sugna på att tillverka det James visar men behöver lite recept och struktur - Här kommer lösningarna:

Havekräm - Oatcream för torr hud
2 msk (30 ml) havregryn kokos i 3 dl vatten i 10 min. Sila och behåll vattnet som nu är nästan vitt till färgen.
Smält följande ingerdienser i vattenbad till helt flytande olja:
2 tsk (10 ml) bivax i pellets
10 gr basemulgator från Crearome
30 ml mandelolja
Se till att havrevattnet är ca 70 grader varmt och vispa ner oljedelen i vattendelen i en tunn stråle. Vispa till krämen är ca 40 grader. Tillsätt då:
10 ml honung
12 droppar romersk kamomillolja eterisk
10 ml askorbinsyra (C-vitamin)

Denna kräm håller enligt James Wong ca 1 månad i kylen, men vill du att den ska hålla längre kan du tillsätta 40 dr valfritt konserveringsmedel och ev. 4 dr rosmarinantioxidant. Allt kan köpas från Crearome utom havregryn.

James Hårolja mot mjäll
6 msk rosmarin, 3 msk lavendel, 3 msk timjan.
Lägg örterna i en skål och häll på kokosolja så det täcks. (Kokosfett är oftast fast eftersom vi inte bor i Thailand eller liknande klimat, så smält kokosfettet först så den blir flytande).
Värm upp alltsammans i vattenbad och låt sedan den varma blandningen svalna i minst 30 min. Sila bort örterna och droppa i ca 8 droppar pepparmyntsolja som svalkar, stillar klåda och också verkar svamphämmande precis som de andra örterna.
Applicera oljan rikligt i håret före schamonering men undvik att få oljan i ögonen. Om du får det, skölj med vatten.
I länken nedan kan du se bland annat när James gör ovan nämda Oatcream!
http://svtplay.se/v/1779044/tradgardsapoteket/del_2_av_6?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2280331/sb,p119870,1,f,-1

Benkräm på Murgröna och Enbär
James sa i sitt julprogram att denna kräm är bra som celluitcreme. Murgrönan innehåller saponiner som James menar är bra för trötta och svullna ben.Detta behövs:50 gram murgröneblad som du torkar
skalet från ett par grapefrukter
10 dr enbärsolja eterisk
250 ml gin
2 msk (30 ml) Solrosolja
1 tsk (5 ml) bivax pellets
3 tsk (15 ml) basemulgator vax
(samtliga ingredienser utom murgröneblad och grapefrukt går att köpa från www.crearome.se Har Du inte grapefrukt hemma kan du använda eterisk grapeolja också).
Mixa alltihop utom enbärsoljan, bivax, solrosolja och basemulgatorn till en "kosmetisk pesto". Sila av vätskan i en tillbringare. Smält olja, bivax och basemulgatorvax ordentligt i vattenbad. Se till att det avsilade vattnet är ca 70 grader varmt och häll ner den ca 70 grader varma oljeblandningen i en tunn stråle under vispning i vattnet. Vispa i botten av kärlet tills alltsammans är ca 40 grader. Droppa ner enbärsoljan och ev. ett konserveringsmedel, t ex phenoxyglycerine. Om du inte använder konserveringsmedel menar James att krämen håller sig i upp till 2 månader i kylen. Använd krämen istället för kroppslotion på benen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar