torsdag 31 december 2009

Flytt till gård på söderslätt

Vi har just flyttat till en gård utanför Staffanstorp! Nära Lund, nära Malmö, nära Sturup, nära Genarp och skogen där osv osv. Ganska strategiskt läge faktiskt men mitt ute på Skåneslätten med åkrar runtomkring oss, ibland, raps, ibland ärtor, ibland rovor... Vet inte riktigt än vad det blir i år. Man ser otroligt långt åt alla håll, det är bara att gå upp på ovanvåningen. Igårkväll lyste fullmånen och vi stod o beundrade den genom takfönstret. Det är skönt att komma så mycket närmre himlen och marken på något sätt... även inifrån. Har aldrig gillar villaområden, hus på hus, tätt, tätt och ingen riktig utsikt.

söndag 27 december 2009

Polkaknäck i juletid

Ett ypperligt tips för den som vill variera sig!
Gör en sats knäck
2 dl ekologiskt socker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör
Sedan då knäcksmeten kokt färdigt droppar du i några droppar pepparmintsolja, eterisk, och vips så har du fixat Polkaknäck!!

lördag 26 december 2009

Nagelvård med Myrra


Det kom av en slump fram en mängd olika nagelvårdsprodukter. I allt detta hittade jag följande produkt: Nail Food 18 ml. Missa nu inte just 18 ml. Det stod ungefär såhär:

Att Sesamoljan i produkten konditionerar nagelbandshuden och att Myrraholjan samt lavendeloljan i produkten har en antiseptisk, bakteriedödande verkan, och även är mögelhämmande och därtill även ökar blodcirkulationen. Är du rädd för mögel på dina naglar? Vi pratar om en sesamolja, det anges inte att den är ekologisk, men i varje fall en sesamolja med myrraolja och lavendelolja i och den kostar 610:- för 18 ml i denna tjusiga flaska. Det är en bra produkt för naglarna, absolut.

Lendelundens Myrraolja för naglarna kostar ca 59:- för 30 ml och du kan köpa 100 ml ekologisk sesamolja, 5 ml myrraolja och 10 ml lavendelolja från http://www.crearome.se/ för sammanlagt ca 180:-. Det lär räcka till många 18 ml flaskor. Slutsatsen är att det är flaskan som kostar! Tycka vad man vill om den, men kostar gör den! Bäst att spara den då oljan är slut tror jag.

onsdag 2 december 2009

Trädgårdsapoteket James Wong

För alla er som sett eller kommer att se Trädgårdsapoteket på SVT och undrar hur ni ska kunna göra alla hans naturprodukter utan recept, vi har fixat recepten och råvarorna kan ni också införskaffa enkelt via http://www.crearome.se/.
Antingen gör ni som etnobotanikern James Wong, fixar egna extrakt med vodka eller så använder ni färdiga extrakt som glycerolextrakt eller eteriska oljor istället.

Åderbråcksgelen är enkel!
Recept 100 ml=1dl:
10 ml Hästkastanj-glycerolextrakt
89 ml vatten (gärna kokt och avsvalnat)
1 gram xantangum
lavendelolja 15 droppar

Häll vattnet i en skål och mixa ner xantangummet så det blir en härlig gel. Tillsätt hästkastanjetrakt och lavendeloljan. Häll upp din gel på flaska, t ex en snygg blå med pump. Tänk på att gelen inte håller hur länge som helst då den ej är konserverad. Smörj det drabbade området två gånger om dagen. Efter två veckor ska du enligt James Wong kunna SE och KÄNNA resultat. Hästkastanj har använts mot sådanan här problem historiskt och används än idag i t ex Weledas produkter.

Pine Deo Spray / Tall Deo
1/2 msk tallkåda
250 ml vodka (eller bara så mycket att det täcker örterna och skalen)
yttersta skalet av 2 citroner,
(eller ca 10 droppar eterisk olja av citron)
yttersta skalet av 2 apelsiner,
(eller ca 10 droppar eterisk olja av apelsin)
10 st finhackade lagerblad,
(eller 3-4 droppar eterisk olja av lagerblad)
3 msk färska tallbarr, finhackade,
(eller 3 droppar eterisk olja av tall)
3 msk färska finhackade timjanblad
(eller 2 droppar eterisk olja av Timjan linalool)
2 msk glycerine (Crearome säljer bara VEGETABILISK glycerol)
100 ml apelsinblomsvatten (ett fantastiskt vatten med underbar apelsinblomsdoft)

(Min egen notering är att man bör observera att det är en hög halt av alkohol i denna deospray så om man är känslig mot alkohol på huden är det bättre att bara använda de eteriska oljorna, och kådan i apelsinblomsvatten och hälla det på en sprayflaska. Kådan måste dock röras ut i lite, lite alkohol först eller eventuellt i alla de eteriska oljorna innan apelsinvattnet tillsätts) Lycka till! En frisk deospray att ge bort till eventuellt den man eller son man unnar en naturlig julklapp!