måndag 7 februari 2011

Palmolja i fokus - ekologisk kontra konventionell

Palmolja är världens största olje-fettkälla! Totalt produceras det över 130 miljoner ton olja/fett om året och av denna mängd är över 43 miljoner ton palmolja. All palmolja som produceras är icke-genmanipulerad men kan enbart produceras i tropiska länder som Malaysia, Indonesien, Colombia m fl. Palmfettsförbrukningen växer eftersom palmolja används mer och mer istället för härdade oljor. Den största delen av palmoljan används i matindustrin till tillverkning av margarin, emulgeringsmedel eller som ren palmolja som i sin tur används i bröd, kakor, chokladproduktion, färdig mat osv. Där får palmoljan nya namn i innehållsdeklarationen, namn som t ex vegetabilisk olja, mono- och diglycerider osv. Kemiskt/tekniskt används palmoljan mer och mer som energikälla från förnyelsebar källa (diesel, bensin), men också som råmaterial för utveckling av tvättaktiva ämnen, tvålar, emulgatorer, fettalkoholer mm som i sin tur används i tvättmedel, hårschampo, diskmedel, cremer mm. Under även denna tillverkning får palmoljan nya namn.
Palmodlingen påverkar på många ställen regnskogen negativt, då regnskog skövlas för att ge plats åt palmplanteringar. Hur ändrar man på detta och påverkar utvecklingen mot en bättre inriktning? Att bojkotta palm är en väg men nästintill omöjligt då palmfett ingår i så mycket som vi konsumerar dagligen utan att vi ens vet om det. En annan väg att gå är att medvetet välja palmfett från ekologiska odlingar som tillverkats enligt WWF:s och RSPO:s normer. (RSPO = Roundtable on Sustainable Palm Oil). De arbetar för att öka och sprida odling och användning av hållbara palmprodukter genom standardkriterier och kontroll. Själklart ska det också vara ekologisk odling av palmoljan. Läs mer på http://www.greenpalm.org/
Ekologisk och RSPO-kontrollerad palmolja hittar du hos Crearome.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar