söndag 13 februari 2011

Recept från Trädgårdsapoteket från säsongen sista avsnitt

Pollen Te
Våren närmar sig och med den även all pollen som ställer till det för alltfler...
Enligt James Wong i Trädgårdsapoteket kan intag av detta te minska besvären! Man ska, enligt James, gärna börja dricka det innan pollentiden infinner sig för att på så vis maximera effekten. Detta te kan göras på färska eller torkade brännässlor.
Tag 1 dl färska finhackade brännässlor eller 2-3 msk torkade. Blanda detta med 2 tsk torkade kamomillblommor och häll 1 liter kokande vatten över örterna. Låt teet dra i 5-10 min. Sila teet och smaksätt det med honung. Drick 3 stora koppar om dagen. Teet kan sparas i kylen till en dags förbrukning.

Tångpeeling
i carragenalgen finns finns det gott om hudvänliga slemämnen och den finns att köpa i torkad form. Ta 3 msk torkad carragenalg och koka det i 1 1/2 liter vatten i 40 min. Därefter kyler du av gelen lite och mixar den med en stavmixer. Är den för tunn, låt den småkoka tills den blir tjockare. Tillsätt därfeter 3 msk fint havsalt och 3 msk fin sand. ( eller alternativt något annat som peelar bra som aprikoskärnmjöl eller pimpsten). Doftsätt gelen med 15 dr rosmarinolja. Om du vill att gelen ska hålla en längre tid i kylskåp rekommenderar vi att du konserverar den med penoxyglycerin, ca 10 dr per 100 ml gel. Denna tångpeeling använder du på kroppen och benen ca en gång i veckan. Ej i ansiktet!

Styrkande i influensatider - Fläderbär
Detta kan endast göras på hösten för att sedan sparas och användas vid behov.
400 gr mogna fläderbär, 2 äpplen skurna i bitar, 2-3 msk torkade eucalyptusblad, saften från 1 lime, 2 hackade chilifrukter, 400 ml vatten.
Alltsammans kokas i ca 15-25 min. tills det har tjocknat något på grund av det naturliga pektinet som kommer från äpplena. Sila bort massan och häll den tunna såsen i en kastrull. Tillsätt 500 gr socker och låt blandningen sjuda i ca 30 min. tills den fått syltkonsistens. Häll upp på väl rengjorda, små burkar som skållats med kokande vatten.

Om du inte kan vänta till hösten så använder du följande recept:
500 ml outspädd fläderbärssaft, 2-3 äpplen, 2-3 msk torkade eucalyptusblad, 1 lime, 2 hackade chilifrukter.
Koka alltsammans i 15-20 min. Sila och kontrollera konsistensen genom att hälla upp lite i en kopp. Om det inte blir tjockt nog så tillsätter du lite socker och kokar upp blandningen igen. Blir den ändå inte tjock nog tillsätter du lite pektin.

Torkade eucalyptusblad, kamomillblommor, torkade brännäsllor, rosmarinolja, aprikoskärnmjöl, carragenalg, penoxyglycerin, pimpsten och havsalt kan du köpa från http://www.crearome.se/. Vi håller även på att försöka köpa in torkade fläderbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar